Szukaj
Close this search box.

KRUPNIK Z BIAŁĄ RZODKWIĄ

W dzieciństwie nie przepadałem za krupnikiem. Jednak krupnik z białą rzodkwią jest teraz jedną z moich ulubionych zup. I to magicznych zup. Magiczna moc krupniku tkwi zarówno w jego prostocie jak i użytych składnikach. Kasza jęczmienna, którą uważam za nasz rodzimy super food, została częściowo zapomniana, a szkoda! Stąd dzisiejsza propozycja krupniku, a dodatkowo wzbogacona o białą rzodkiew.

SKŁADNIKI

Czas przygotowania:
Ilość porcji:

Składniki:

  • 1 marchew,
  • 1 pietruszka (korzeń),
  • 1 seler (korzeń),
  • 1 cebula,
  • 1 biała rzodkiew,
  • 2 garści kaszy jęczmiennej,
  • 1 l bulionu,
  • masło lub oliwa,
  • sól, pieprz, nasiona kopru włoskiego, lubczyk.

WYKONANIE

  1. Na maśle lub oliwie dusimy przez 5 minut pokrojone wszystkie warzywa.
  2. W międzyczasie dodajemy wszystkie przyprawy i sól.
  3. Zalewamy bulionem i dolewamy wrzątku.
  4. Wsypujemy kaszę jęczmienną.
  5. Gotujemy do miękkości.
  6. Posypujemy świeżą zieleniną lub kiełkami.

Smacznego!

DLA KOGO KRUPNIK Z BIAŁĄ RZODKWIĄ?

Kasza jęczmienna będzie pomocna w usuwaniu Gorąca, ponieważ ma działanie przeciwzapalne oraz Wilgoci, szczególnie w obrębie Płuc, Żołądka i Śledziony. Jest bogata w beta-glukan, który reguluje poziom cukru we krwi, obniża cholesterol LDL oraz stanowi świetną pożywkę dla mikrobów żyjących w jelicie grubym.

O właściwościach białej rzodkwi pisałem w: „Biała rzodkiew – najlepszy przyjaciel Płuc”. Zajrzyjcie tam! Więcej o odżywianiu Zimą dowiecie się z mojego webinaru: Rozgrzewanie i odżywianie zimą wg medycyny chińskiej.

Scroll to Top