KRUPNIK Z BIAŁĄ RZODKWIĄ
KRUPNIK Z BIAŁĄ RZODKWIĄ
W dzieciństwie nie przepadałem za krupnikiem. Jednak krupnik z białą rzodkwią jest teraz jedną z moich ulubionych zup. I to magicznych zup. Magiczna moc krupniku tkwi zarówno w jego prostocie jak i użytych składnikach. Kasza jęczmienna, którą uważam za nasz rodzimy super food, została częściowo zapomniana, a szkoda! Stąd dzisiejsza propozycja krupniku, a dodatkowo wzbogacona o białą rzodkiew.
SKŁADNIKI
Czas przygotowania:
Ilość porcji:
Składniki:
- 1 marchew,
- 1 pietruszka (korzeń),
- 1 seler (korzeń),
- 1 cebula,
- 1 biała rzodkiew,
- 2 garści kaszy jęczmiennej,
- 1 l bulionu,
- masło lub oliwa,
- sól, pieprz, nasiona kopru włoskiego, lubczyk.
WYKONANIE
- Na maśle lub oliwie dusimy przez 5 minut pokrojone wszystkie warzywa.
- W międzyczasie dodajemy wszystkie przyprawy i sól.
- Zalewamy bulionem i dolewamy wrzątku.
- Wsypujemy kaszę jęczmienną.
- Gotujemy do miękkości.
- Posypujemy świeżą zieleniną lub kiełkami.
Smacznego!
DLA KOGO KRUPNIK Z BIAŁĄ RZODKWIĄ?
Kasza jęczmienna będzie pomocna w usuwaniu Gorąca, ponieważ ma działanie przeciwzapalne oraz Wilgoci, szczególnie w obrębie Płuc, Żołądka i Śledziony. Jest bogata w beta-glukan, który reguluje poziom cukru we krwi, obniża cholesterol LDL oraz stanowi świetną pożywkę dla mikrobów żyjących w jelicie grubym.
O właściwościach białej rzodkwi pisałem w: „Biała rzodkiew – najlepszy przyjaciel Płuc”. Zajrzyjcie tam! Więcej o odżywianiu Zimą dowiecie się z mojego webinaru: Rozgrzewanie i odżywianie zimą wg medycyny chińskiej.