Szukaj
Close this search box.

OGÓRKI MAŁOSOLNE MOJEJ MAMY

Lato i sezon ogórkowy w pełni, więc warto zakisić ogórki. Mnie najbardziej smakują te krótko kiszone z dużą ilością kopru i czosnku, czyli tzw. ogórki małosolne. Bardzo lubię je przygotowywać w moim domu rodzinnym, wspólnie z mamą.

Taka kiszonka będzie nas idealnie nawadniać. Wodę spod ogórków warto wykorzystać na zupę, albo do popijania przed posiłkami z odrobiną przegotowanej, letniej wody.

SKŁADNIKI

Czas przygotowania: kilka dni
Ilość porcji: 4-6

Składniki:

  • 1 kg drobnych ogórków,
  • czosnek,
  • koper,
  • chrzan,
  • gorczyca, pieprz, liście porzeczki lub wiśni,
  • sól kamienna,
  • letnia przegotowana woda.

Uwaga: to jest jeden z tych przepisów, gdzie ilość składników dobieramy wg uznania. Każdy musi dopracować ten przepis według własnego uznania 🙂

WYKONANIE OGÓRKÓW MAŁOSOLNYCH

  1. Do słoja lub gliniaka, wrzucamy czosnek, koper, chrzan, gorczycę, pieprz, liście porzeczki lub wiśni.
  2. Na to dajemy ogórki i pakujemy je dość ciasno.
  3. Zalewamy całość letnią solanką (łyżka soli kamiennej na litr wody), najważniejsze, aby całość była pod wodą.
  4. Przykrywamy (najlepiej zakręcić szczelnie słoik lub docisnąć gliniak) i czekamy 3-5 dni. Aby proces fermentacji ruszył szybciej, możemy dolać wody spod poprzednich kiszonek.
  5. Później możemy ogórki schować do lodówki lub pozwolić im, aby dalej fermentowały.

Więcej o termice i zastosowaniu fermentowanych produktów, możesz przeczytać w moim artykule: Fermentacja wg medycyny chińskiej.

Scroll to Top