OGÓRKI MAŁOSOLNE
OGÓRKI MAŁOSOLNE MOJEJ MAMY
Lato i sezon ogórkowy w pełni, więc warto zakisić ogórki. Mnie najbardziej smakują te krótko kiszone z dużą ilością kopru i czosnku, czyli tzw. ogórki małosolne. Bardzo lubię je przygotowywać w moim domu rodzinnym, wspólnie z mamą.
Taka kiszonka będzie nas idealnie nawadniać. Wodę spod ogórków warto wykorzystać na zupę, albo do popijania przed posiłkami z odrobiną przegotowanej, letniej wody.
SKŁADNIKI
Czas przygotowania: kilka dni
Ilość porcji: 4-6
Składniki:
- 1 kg drobnych ogórków,
- czosnek,
- koper,
- chrzan,
- gorczyca, pieprz, liście porzeczki lub wiśni,
- sól kamienna,
- letnia przegotowana woda.
Uwaga: to jest jeden z tych przepisów, gdzie ilość składników dobieramy wg uznania. Każdy musi dopracować ten przepis według własnego uznania 🙂
WYKONANIE OGÓRKÓW MAŁOSOLNYCH
- Do słoja lub gliniaka, wrzucamy czosnek, koper, chrzan, gorczycę, pieprz, liście porzeczki lub wiśni.
- Na to dajemy ogórki i pakujemy je dość ciasno.
- Zalewamy całość letnią solanką (łyżka soli kamiennej na litr wody), najważniejsze, aby całość była pod wodą.
- Przykrywamy (najlepiej zakręcić szczelnie słoik lub docisnąć gliniak) i czekamy 3-5 dni. Aby proces fermentacji ruszył szybciej, możemy dolać wody spod poprzednich kiszonek.
- Później możemy ogórki schować do lodówki lub pozwolić im, aby dalej fermentowały.
Więcej o termice i zastosowaniu fermentowanych produktów, możesz przeczytać w moim artykule: Fermentacja wg medycyny chińskiej.