Szukaj
Close this search box.
Półkole czerwone 2

OMLET Z PASTĄ AWOKADO I OWOCAMI SEZONOWYMI!

OMLET Z PASTĄ AWOKADO

Rzadko przyrządzam omlet na słodko, a jak już – tu musi być coś extra! Czasami możemy sobie pozwolić na małe odstępstwo od diety. I wbrew pozorom takie danie jest proste i szybkie w przygotowaniu. Wykorzystujcie owoce sezonowe, zaczynając od truskawek, przez czereśnie, porzeczki, maliny, jagody i tak aż do końca letniego sezonu owocowego!

SKŁADNIKI

Ilość porcji: 1
Czas przygotowania: 20-30 minut

Składniki:

  • 1 awokado,
  • 3 średnie jajka,
  • sezonowe owoce (u mnie maliny i jagody),
  • 1 łyżka kakao,
  • 2 łyżki tahini,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • łyżeczka masła,
  • cynamon, kardamon, wiórki kokosowe, mięta, sól.

WYKONANIE

  1. Awokado mieszamy z sokiem z cytryny, kakao i tahini do uzyskania pasty.
  2. Następnie wbijamy jajka i ubijamy je na pianę. Ja ubijam ręcznie, ale polecam użyć miksera, aby łatwiej było Wam ubić je na pianę, możecie dorzucić szczyptę soli.
  3. Na patelnię (polecam dużą patelnię) wrzucamy masło i po chwili wlewamy ubite jajka.
  4. Pod przykryciem, na powolnym ogniu smażymy omlet.
  5. Gdy będzie na wpół ścięty, wówczas smarujemy jedną połowę pastą z awokado. Po czym składamy na pół i chwilę smażymy, już bez przykrycia.
  6. Na koniec zdejmujemy z talerza, posypujemy przyprawami, owocami i wiórkami. Możecie dodać inne dodatki wg uznania. Zajadamy!

Więcej o jajkach dowiecie się z mojego artykułu Jajka i ich energetyka w medycynie chińskiej. O zasadach odżywiania latem możecie przeczytać w moim artykule: Odżywianie latem wg medycyny chińskiej, lub też posłuchać na moim webinarze: Lato wg medycyny chińskiej.

Scroll to Top