OMLET Z PASTĄ AWOKADO
Rzadko przyrządzam omlet na słodko, a jak już – tu musi być coś extra! Czasami możemy sobie pozwolić na małe odstępstwo od diety. I wbrew pozorom takie danie jest proste i szybkie w przygotowaniu. Wykorzystujcie owoce sezonowe, zaczynając od truskawek, przez czereśnie, porzeczki, maliny, jagody i tak aż do końca letniego sezonu owocowego!
SKŁADNIKI
Ilość porcji: 1
Czas przygotowania: 20-30 minut
Składniki:
- 1 awokado,
- 3 średnie jajka,
- sezonowe owoce (u mnie maliny i jagody),
- 1 łyżka kakao,
- 2 łyżki tahini,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- łyżeczka masła,
- cynamon, kardamon, wiórki kokosowe, mięta, sól.
WYKONANIE
- Awokado mieszamy z sokiem z cytryny, kakao i tahini do uzyskania pasty.
- Następnie wbijamy jajka i ubijamy je na pianę. Ja ubijam ręcznie, ale polecam użyć miksera, aby łatwiej było Wam ubić je na pianę, możecie dorzucić szczyptę soli.
- Na patelnię (polecam dużą patelnię) wrzucamy masło i po chwili wlewamy ubite jajka.
- Pod przykryciem, na powolnym ogniu smażymy omlet.
- Gdy będzie na wpół ścięty, wówczas smarujemy jedną połowę pastą z awokado. Po czym składamy na pół i chwilę smażymy, już bez przykrycia.
- Na koniec zdejmujemy z talerza, posypujemy przyprawami, owocami i wiórkami. Możecie dodać inne dodatki wg uznania. Zajadamy!
Więcej o jajkach dowiecie się z mojego artykułu Jajka i ich energetyka w medycynie chińskiej. O zasadach odżywiania latem możecie przeczytać w moim artykule: Odżywianie latem wg medycyny chińskiej, lub też posłuchać na moim webinarze: Lato wg medycyny chińskiej.