ROSÓŁ Z BAŻANTA I DZIKIEJ KACZKI NA WZMOCNIENIE QI I KRWI
ROSÓŁ Z BAŻANTA I DZIKIEJ KACZKI, KTÓRY WZMOCNI QI I KREW
Rosół z bażanta i dzikiej kaczki na śniadanie lub obiad. Polecam takie rozwiązanie każdemu, kto chce wzmocnić Qi Śledziony i zadbać o Płyny Żołądka. Jeżeli jesteś zmęczony, przepracowany, wyczerpany, po operacji, w trakcie choroby, lub rekonwalescencji, po porodzie, czy zatruciu – ten przepis jest dla Ciebie. Także jeśli wstając rano nie masz kompletnie apetytu to zupy, a w szczególności rosoły i zupy mocy będą idealnym śniadaniem.
Jeżeli chwilowo nie dysponujesz mięsem bażanta lub dzikiej kaczki, możesz wymiennie użyć drobiu lub innego drobnego ptactwa jak perliczka, przepiórka, czy dziki gołąb.
SKŁADNIKI
Czas przygotowania: ok. 5-6 godzin
Ilość porcji: 8-12 porcji
Składniki:
Przepis opracowany jest na dużą ilość mięsa i warzyw tak, aby uzyskać maksymalnie esencjonalny wywar. Jeżeli nie dysponujecie taką ilością produktów, trzeba go dopasować do indywidualnych warunków.
- 1 bażant,
- 1 dzika kaczka,
- 6 średnich marchewek,
- 3 średnie korzenie pietruszki,
- 1 średni korzeń selera,
- 1 duży por,
- 2 garści wymoczonych kilka godzin grzybów mun lub grzybów shitake,
- 1 garść wodorostów kombu,
- zioła chińskie do gotowania (10 g Huang Qi, 10 g Dang Shen, 10g He Shou Wu, 5 g Gan Cao, 20 g Da Zao) – polecam je wymoczyć przez noc w chłodnej wodzie,
- szczypta nasion kopru włoskiego,
- 6 ziaren owoców jałowca,
- 10 sztuk liści laurowych,
- sól wg uznania.
WYKONANIE ROSOŁU Z BAŻANTA I DZIKIEJ KACZKI
- Oczyszczone mięso umieszczamy w dużym naczyniu. Dla tego przepisu polecam rondel o pojemności 8-10 litrów.
- Zalewamy ok. 6-8 litrami zimnej wody i doprowadzamy do wrzenia.
- Gotujemy całość ok. 30-60 minut.
- Później dodajemy wszystkie przyprawy, chińskie zioła, wodorosty i grzyby.
- Gotujemy kolejną godzinę.
- Następnie dodajemy wszystkie warzywa i gotujemy jeszcze ok. 2 godziny.
- W międzyczasie doprawiamy solą.
- Odstawiamy do przestygnięcia i później wyciągamy warzywa, które możemy wykorzystać w dowolny sposób.
- Mięso warto przechowywać w rosole w lodówce – wówczas nie wyschnie.
UWAGA! W przypadku ciężkich infekcji, gdzie towarzyszą nam objawy Gorącej Wilgoci takie jak żółto-zielone, gęste wydzieliny oraz wysoka temperatura ciała, powyżej 38 stopni unikamy jedzenia zup, rosołów czy zup mocy na bazie tłustych mięs jak kaczka, gęś, ryby, kości szpikowe, baranina, jagnięcina, wołowina. Warto postawić wówczas na rosół na delikatnym mięsie jak bażant, przepiórka, perliczka, dziki gołąb czy mało tłusta kura.
ROSÓŁ NA WZMOCNIENIE QI I KRWI? TAK!
Sam rosół bez wątpienia wzmacnia wszystkie najważniejsze substancje w naszym ciele – Qi, Krew, Jing, Płyny Ciała. Ośmieliłbym się nawet stwierdzić, że może nawet wzmocnić Shen.
Szczególnie na rekonwalescencję idealne są rosoły na drobiu i dzikim ptactwie. Co ciekawe w medycynie chińskiej mamy zasadę, że im drobniejsze ptactwo, czyli zaczynając od indyka, kury, bażanta, przepiórki, perliczki, tym bardziej wzmacnia nasze Qi.
Pamiętajcie również, że podejście energetyczne w medycynie chińskiej jest bardzo praktyczne i pokazuje, jak jedzeniem wzmacniać ciało, psychikę i ducha. Przeczytaj również artykuł: Energetyka pożywienia wg medycyny chińskiej.
JAKIE ZIOŁA MOŻEMY DODAĆ DO ROSOŁU Z BAŻANTA I DZIKIEJ KACZKI?

Oczywiście jak zawsze zachęcam do dodawania ziół wzmacniających Qi i Krew jak Huang Qi (korzeń traganka błoniastego), Dang Shen (korzeń dzwonkowca wschodniego), He Shou Wu (korzeń rdestu wielokwiatowego), Gan Cao (korzeń lukrecji uralskiej), Da Zao (owoc głożyny pospolitej).
Zioła te można nabyć w zaprzyjaźnionym sklepie www.delewinprime.sk i z kodem taijitu10 otrzymać rabat na całość zakupów.
W razie pytań i wątpliwości zapraszam do kontaktu!