Kalarepa jest bardzo wartościowym warzywem. Ogólnie warto zwrócić uwagę na całą rodzinę warzyw kapustnych, ponieważ są dla nas bardzo przyjazne – szczególnie dla Wątroby i Pęcherzyka Żółciowego.
Wg TCM kalarepa jest neutralna termicznie, posiada właściwości smaku słodkiego, gorzkiego, ostrego. Dlatego jest pomocna w promowaniu ruchu Qi, Krwi, eliminacji Toksyn i Wilgoci.
Można ją chrupać na surowo z odrobiną soli. Ale warto przyrządzić z niej prostą, pyszną i sycącą sałatkę.
Składniki:
- 2 duże kalarepy,
- 6 ugotowanych ziemniaków,
- 2 świeże ogórki,
- dużo zieleniny, np. pietruszka, koperek,
- prażone nasiona konopii, lnu i maku,
- sok z cytryny lub domowy ocet,
- oliwa, sól, pieprz.
Wykonanie:
- Gotujemy ziemniaki.
- W międzyczasie kroimy kalarepę, ogórki i zieleninę.
- Kroimy ugotowane ziemniaki i łączymy z pozostałymi warzywami i zieleniną.
- Całość mieszamy, dodajemy prażone nasiona, sok z cytryny lub ocet, oliwę, sól i pieprz i znów mieszamy.
- Sałatkę warto pozostawić na 2-3 godziny, aby się „przegryzła”, ale można ją zajadać tuż po przyrządzeniu.
PS
Jadalne są również liście kalarepy. Najlepiej udusić je na maśle z dodatkiem soli. W smaku przypominają młodą kapustę. Jednak najlepiej użyć liści z młodej kalarepy – później niestety są twarde i łykowate i lepiej dodać je do zupy krem, gdzie zostaną dokładnie zblendowane.
Taijitu – terapie holistyczne – medycyna chińska Kraków, dietetyka TCM, akupunktura, zioła