Szukaj
Close this search box.

PRZEPIS NA SAŁATKĘ Z KALAREPY – MEDYCYNA CHIŃSKA

Kalarepa jest bardzo wartościowym warzywem. Ogólnie warto zwrócić uwagę na całą rodzinę warzyw kapustnych, ponieważ są dla nas bardzo przyjazne – szczególnie dla Wątroby i Pęcherzyka Żółciowego. Można ją chrupać na surowo z odrobiną soli. Ale warto przyrządzić z niej prostą, pyszną i sycącą sałatkę.

SKŁADNIKI NA SAŁTKĘ Z KALAREPY

Czas przygotowania: 40 minut
Ilość porcji: 2

Składniki:

  • 2 duże kalarepy,
  • 6 ugotowanych ziemniaków,
  • 2 świeże ogórki,
  • dużo zieleniny, np. pietruszka, koperek,
  • prażone nasiona konopi, lnu i maku,
  • sok z cytryny lub domowy ocet,
  • oliwa, sól, pieprz.

WYKONANIE

  1. Gotujemy ziemniaki.
  2. W międzyczasie kroimy kalarepę, ogórki i zieleninę.
  3. Kroimy ugotowane ziemniaki i łączymy z pozostałymi warzywami i zieleniną.
  4. Całość mieszamy, dodajemy prażone nasiona, sok z cytryny lub ocet, oliwę, sól i pieprz i znów mieszamy.
  5. Sałatkę warto pozostawić na 2-3 godziny, aby się „przegryzła”, ale można ją zajadać tuż po przyrządzeniu.

Warto pamiętać, że Jadalne są również liście kalarepy. Najlepiej udusić je na maśle z dodatkiem soli. W smaku przypominają młodą kapustę. Jednak najlepiej użyć liści z młodej kalarepy – później niestety są twarde i łykowate i lepiej dodać je do zupy krem, gdzie zostaną dokładnie zblendowane.

DLA KOGO SAŁATKA Z KALAREPY?

Tak jak wspomniałam na początku, kalarepa jest bardzo przyjazna dla Wątroby i Pęcherzyka Żółciowego. Zatem będzie wspierała naturalny detoks.

Wg TCM kalarepa jest neutralna termicznie, posiada właściwości smaku słodkiego, gorzkiego, ostrego. Dlatego jest pomocna w promowaniu ruchu Qi, Krwi, eliminacji Toksyn i Wilgoci. Więcej o odżywianiu wiosną przeczytasz w moim artykule: Odżywianie wiosną wg medycyny chińskiej.

Scroll to Top