WIOSENNA SAŁATKA Z ZIELENINY
Wiosną i latem polecam jako dodatek do ciepłych dań proste sałatki pełne zieleniny. Taki dodatek zapewnia nam odpowiednią podaż witamin i mikroelementów, niezbędną do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ponadto sałatka z zieleniny idealnie odżywia naszą mikrobiotę i wspiera detoksykację Wątroby i Nerek.
SKŁADNIKI
Ilość porcji: do indywidualnego dopasowania
Czas wykonania: 15-20 minut
Składniki:
Do sporządzenia wiosennej sałatki zwykle wykorzystuję to, co akurat ma dostępne w kuchni. Zazwyczaj używam tego, co poniżej, gdyż są to jedne najbardziej wartościowych zielonych części roślin:
- szpinak,
- liście rzodkiewki,
- szczypiorek,
- sałatę,
- jarmuż,
- rukolę,
- roszponkę,
- seler naciowy,
- koperek,
- pietruszkę (nać),
- lubczyk,
- kolendrę,
- miętę.
WYKONANIE WIOSENNEJ SAŁATKI Z ZIELENINY
- Dokładnie myję wybrane składniki. Jeżeli korzystacie z gotowej paczkowanej zieleni, która jest oznaczona jako „umyta” lub „gotowa do spożycia” to też powinniście ją przepłukać.
- Do tego dodaję sól i utarte w moździerzu przyprawy: pieprz czarny, czerwony, nasiona kminu rzymskiego, kolendry, kopru włoskiego.
- Latem gdy mamy sezon, taką sałatkę możemy wzbogacić o świeże zioła: tymianek, oregano, majeranek, rozmaryn, bazylię, cząber.
- Wszystko dopełniam oliwą lub olejem tłoczonym na zimno (najczęściej z lnianki) oraz domowym octem.
- Dodatek przypraw i octu sprawi, że użyte produkty nie będą zbyt wychładzające dla naszego układu pokarmowego, a oliwa i zioła poprawią trawienie. Jednak już sam dodatek zieleniny (szczególnie do białka zwierzęcego) świetnie porusza pasaż jelitowy!
Zachęcam również do używania dziko rosnących roślin jadalnych takich jak pokrzywa, szczawik zajęczy czy szczaw polny. Jeżeli chcecie dowiedzieć się, jak rozpoznać dziko rosnące zioła, to zapraszam do obejrzenia mojego webinaru w plenerze pt.: „Dziko rosnące rośliny jadalne„. Natomiast o odżywianiu wiosną dowiecie się więcej z mojego artykułu: „Odżywianie wiosną wg. medycyny chińskiej”.