PRZEPIS NA SZPARAGI Z SOSEM HOLENDERSKIM
Uwielbiam połączenie szparagów, jajek w koszulkach i sosu holenderskiego. Poniżej przepis, idealny jako dodatek do obiadu lub jako wegetariańska kolacja wspierającą odżywienie mikrobioty jelitowej. Wypróbujcie!
Więcej ciekawych informacji o jajkach znajdziecie w moim artykule: „Jajka i ich energetyka w medycynie chińskiej”.
SKŁADNIKI
Ilość porcji: 1
Czas przygotowania: 30-40 minut
Składniki:
- 2 duże lub 4 małe jajka,
- pół paczki szparagów (250g),
- 50 g masła,
- czosnek niedźwiedzi,
- rzodkiewki,
- sól, pieprz, sok z cytryny, opcjonalnie ocet.
WYKONANIE SZPARAG Z SOSEM HOLENDERSKIM
1. Szparagi gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, lub przyrządzamy na parze przez ok. 5 min. Pamiętajcie, że szparagi łamiemy pojedynczo (nie kroimy!) od dołu. Odłamane końcówki możemy wykorzystać na zupę jarzynową. Szparagi zawsze łamią się w odpowiednim miejscu.
2. Kiedy szparagi się gotują, zabieramy się za sos holenderski:
- do garnka wrzucamy masło i rozpuszczamy je, pilnując, aby się nie spaliło,
- dodajemy 1 duże żółtko lub 2 małe,
- doprawiamy i mieszamy z odrobiną soli, pieprzu czarnego i soku z cytryny (najlepiej robić to w misce szklanej lub metalowej),
- rozmieszane i doprawione żółtka zaparzamy (najlepiej nad gotującymi się szparagami) – żółtko nie może się ściąć, ma się jedynie podgrzać,
- stopniowo dolewamy gorące masło (na początku naprawdę w niewielkich ilościach) do żółtek, energicznie mieszając całość,
- po chwili widzimy, jak sos zaczyna gęstnieć, pilnujcie, aby masło było gorące, możecie je podgrzać w trakcie robienia sosu i dolewajcie go stopniowo, aby sos się nie rozwarstwił, spróbujcie sos i doprawcie wg uznania.
3. Po wyciągnięciu szparagów do tej samej wody możecie dodać sok z cytryny lub ocet (najlepiej z białego wina).
4. Pozostałe dwa jajka rozbijamy i delikatnie (osobno) wlewamy do szklanej miseczki lub filiżanki (po 1 sztuce na 1 miseczkę) i umieszczamy jajka w wodzie. Ważne, aby woda lekko się gotowała i przed samym umieszczaniem jajek w wodzie można pomóc sobie, mieszając wodę łyżką (tak, aby zrobił się wir).
5. Jajka gotujemy ok. 2,5 min tak, aby w środku żółtko było płynne i wyciągamy na osobny talerzyk.
6. Na szparagi układamy jajka, polewamy całość sosem holenderskim i posypujemy czosnkiem niedźwiedzim i rzodkiewkami.
Jeżeli całość jest dla Was zbyt skomplikowana lub zwyczajnie nie chce się Wam robić tego wszystkiego, to wystarczy, że ugotujecie szparagi, posadzicie jajko, najlepiej z płynnym żółtkiem i polejecie całość masłem. Jednak zachęcam Was do spróbowania tego przepisu, jajka w koszulkach są lżej strawne, niż jajka sadzone. Jak dojdziecie do wprawy, to z pewnością wyczarujecie coś wyjątkowego. Alternatywnie możecie też wypróbować mój inny przepis na szparagi.
Smacznego!