Szukaj
Close this search box.

WĄTRÓBKA Z FENKUŁEM

Kolejny przepis na wątróbkę. Tym razem z fenkułem, czyli koprem włoskim. Tutaj polecam mój obszerny wpis na temat właściwości kopru włoskiego. Natomiast co do samego przepisu, to przygotujcie to, co następuje poniżej.

SKŁADNIKI NA WĄTRÓBKĘ Z FENKUŁEM

Czas przygotowania: 40 minut
Ilość porcji: 1-2

Składniki:

  • 300 g wątróbki (najczęściej używam z królika lub kaczki),
  • 1 fenkuł,
  • 1 jabłko,
  • masło lub oliwa,
  • sól, pieprz, nasiona kminu rzymskiego, majeranek lub oregano.

WYKONANIE

  1. Na maśle lub oliwie dusimy pokrojony fenkuł z jabłkiem.
  2. Całość doprawiamy przyprawami z przepisu.
  3. Gdy koper włoski i jabłko będą już miękkie, układamy między nimi umyte kawałki wątróbki.
  4. Następnie przesmażamy lub dusimy wątróbkę z jednej strony przez ok. 2-3 minuty, obracamy i przykrywamy.
  5. Dusimy pod przykryciem kolejne 2-3 minuty.
  6. Na końcu możemy skropić cały posiłek sokiem z cytryny lub domowym octem jabłkowym.

Smacznego!

DLA KOGO WĄTRÓBKA Z FENKUŁEM?

Z pewnością dla osób z anemią, niskim poziomem żelaza oraz ferrytyny. Włączenie do diety produktów krwiotwórczych takich jak: mięso czerwone, wątróbka, produkty pszczele (pyłek i pierzga), jajka (szczególnie żółtko), produkty czerwone (buraki, zakwas z buraków), produkty z chlorofilem (warzywa zielone), chińskie daktyle, wodorosty, chlorella, spirulina będą wspierać proces odbudowy Krwi.

Oczywiście osoby cierpiące na anemię powinny być pod stałą opieką lekarską. W zależności od stopnia zaawansowania dolegliwości, sama dieta może być niewystarczająca do poprawy sytuacji z anemią. Konieczna może być suplementacja dobrana pod okiem wykwalifikowanego dietetyka lub lekarza. Pamiętajcie, że prawidłowe przyswajanie żelaza musi iść w parze z odpowiednią podażą witaminy C. Najlepiej w formie liposomalnej, czyli wysokoprzyswajalnej. Dbajcie o siebie!

Szerzej o anemii opowiadam na moim webinarze: Anemia, jak zadbać o Krew wg medycyny chińskiej.

Scroll to Top