WĄTRÓBKA Z FENKUŁEM
Kolejny przepis na wątróbkę. Tym razem z fenkułem, czyli koprem włoskim. Tutaj polecam mój obszerny wpis na temat właściwości kopru włoskiego. Natomiast co do samego przepisu, to przygotujcie to, co następuje poniżej.
SKŁADNIKI NA WĄTRÓBKĘ Z FENKUŁEM
Czas przygotowania: 40 minut
Ilość porcji: 1-2
Składniki:
- 300 g wątróbki (najczęściej używam z królika lub kaczki),
- 1 fenkuł,
- 1 jabłko,
- masło lub oliwa,
- sól, pieprz, nasiona kminu rzymskiego, majeranek lub oregano.
WYKONANIE
- Na maśle lub oliwie dusimy pokrojony fenkuł z jabłkiem.
- Całość doprawiamy przyprawami z przepisu.
- Gdy koper włoski i jabłko będą już miękkie, układamy między nimi umyte kawałki wątróbki.
- Następnie przesmażamy lub dusimy wątróbkę z jednej strony przez ok. 2-3 minuty, obracamy i przykrywamy.
- Dusimy pod przykryciem kolejne 2-3 minuty.
- Na końcu możemy skropić cały posiłek sokiem z cytryny lub domowym octem jabłkowym.
Smacznego!
DLA KOGO WĄTRÓBKA Z FENKUŁEM?
Z pewnością dla osób z anemią, niskim poziomem żelaza oraz ferrytyny. Włączenie do diety produktów krwiotwórczych takich jak: mięso czerwone, wątróbka, produkty pszczele (pyłek i pierzga), jajka (szczególnie żółtko), produkty czerwone (buraki, zakwas z buraków), produkty z chlorofilem (warzywa zielone), chińskie daktyle, wodorosty, chlorella, spirulina będą wspierać proces odbudowy Krwi.
Oczywiście osoby cierpiące na anemię powinny być pod stałą opieką lekarską. W zależności od stopnia zaawansowania dolegliwości, sama dieta może być niewystarczająca do poprawy sytuacji z anemią. Konieczna może być suplementacja dobrana pod okiem wykwalifikowanego dietetyka lub lekarza. Pamiętajcie, że prawidłowe przyswajanie żelaza musi iść w parze z odpowiednią podażą witaminy C. Najlepiej w formie liposomalnej, czyli wysokoprzyswajalnej. Dbajcie o siebie!
Szerzej o anemii opowiadam na moim webinarze: Anemia, jak zadbać o Krew wg medycyny chińskiej.