PRZEPIS NA ZUPĘ KALAFIOROWĄ
Poniżej mam dla Was prostą zupę kalafiorową, która idealnie pasuje na jesienne kolacje. Dlaczego? Chociażby dlatego, że kalafior bardzo dobrze wspiera pracę Płuc wiązanych z energią jesieni. Płuca odgrywają ważną rolę w medycynie chińskiej – są przede wszystkim związane z Wei Qi, tzw. energią obronną, często utożsamianą z naszą odpornością.
SKŁADNIKI NA ZUPĘ KALAFIOROWĄ
Czas wykonania: 60 minut
Ilość porcji: 2-3
Składniki:
- 1 kalafior,
- 1- 2 marchewki,
- 2-3 ziemniaki,
- 1 cebula,
- masło klarowane,
- przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy,
- sól, pieprz,
- natka lubczyku.
WYKONANIE
- W rondlu rozgrzewamy masło klarowane i wrzucamy przyprawy. Możemy je wcześniej rozdrobnić w moździerzu.
- Po chwili dorzucamy wszystkie warzywa oprócz kalafiora.
- Solimy i całość dusimy przez ok. 5-7 minut.
- Gdy całość będzie na wpół miękka, dorzucamy kalafiora.
- Po chwili dolewamy wody. Jeżeli chcecie, możecie śmiało użyć bulionu i gotujemy do miękkości.
- Na koniec wrzucamy część natki lubczyku, a część zostawiamy do dekoracji.
Więcej na temat odżywiania jesienią możecie dowiedzieć się z mojego webinaru: Odżywianie jesienią wg TCM lub przeczytać w artykule: Odżywianie jesienią wg medycyny chińskiej.