PRZEPIS NA ZUPĘ KALAFIOROWĄ

Poniżej mam dla Was prostą zupę kalafiorową, która idealnie pasuje na jesienne kolacje. Dlaczego? Chociażby dlatego, że kalafior bardzo dobrze wspiera pracę Płuc wiązanych z energią jesieni. Płuca odgrywają ważną rolę w medycynie chińskiej – są przede wszystkim związane z Wei Qi, tzw. energią obronną, często utożsamianą z naszą odpornością.

SKŁADNIKI NA ZUPĘ KALAFIOROWĄ

Czas wykonania: 60 minut
Ilość porcji: 2-3

Składniki:

  • 1 kalafior,
  • 1- 2 marchewki,
  • 2-3 ziemniaki,
  • 1 cebula,
  • masło klarowane,
  • przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy,
  • sól, pieprz,
  • natka lubczyku.

WYKONANIE

  1. W rondlu rozgrzewamy masło klarowane i wrzucamy przyprawy. Możemy je wcześniej rozdrobnić w moździerzu.
  2. Po chwili dorzucamy wszystkie warzywa oprócz kalafiora.
  3. Solimy i całość dusimy przez ok. 5-7 minut.
  4. Gdy całość będzie na wpół miękka, dorzucamy kalafiora.
  5. Po chwili dolewamy wody. Jeżeli chcecie, możecie śmiało użyć bulionu i gotujemy do miękkości.
  6. Na koniec wrzucamy część natki lubczyku, a część zostawiamy do dekoracji.

Więcej na temat odżywiania jesienią możecie dowiedzieć się z mojego webinaru: Odżywianie jesienią wg TCM lub przeczytać w artykule: Odżywianie jesienią wg medycyny chińskiej.

Scroll to Top