Szukaj
Close this search box.
Półkole czerwone 2

ZUPA KREM Z CZARNEJ FASOLI NA WZMOCNIENIE NEREK

DLACZEGO CZARNA FASOLA MOŻE WZMOCNIĆ NERKI?

Czarne produkty spożywcze w medycynie chińskiej wzmacniają obieg czynnościowy Nerek i Pęcherza Moczowego. Dlatego warto włączyć te produkty do zimowej diety, kiedy króluje Przemiana Wody i swój szczyt energetyczny mają właśnie ww. narządy.

Oprócz tego, w medycynie chińskiej wykorzystujemy prawo synergii, które mówi, że produkty przypominające swym kształtem dany narząd będą równocześnie je odżywiać. I popatrzcie na kształt fasoli – co Wam przypomina? Tak! Nerkę! Także uwzględniając dwa powyższe założenia, warto wypróbować zupę krem z czarnej fasoli na wzmocnienie Nerek.

SKŁADNIKI

Czas przygotowania: 60 minut (bez namaczania).
Ilość porcji: 1-2 porcje

Składniki:

  • 200 gramów suchej czarnej fasoli,
  • 1 średnia cebula,
  • passata pomidorowa,
  • 1-2 ząbki czosnku,
  • 1 mała, ostra papryczka (opcjonalnie)
  • przyprawy do smaku: nasiona kolendry, kmin rzymski, liście kefiru, nasiona kopru włoskiego, cynamon i kardamon

PRZYGOTOWANIE KREMU Z CZARNEJ FASOLI

  1. Suchą fasolę namaczamy przez noc.
  2. Przed gotowaniem odlewamy wodę z namaczania i gotujemy do miękkości w świeżej wodzie.
  3. Następnie, na rozgrzanej oliwie lekko podsmażamy przyprawy: nasiona kolendry, ziarna kminu rzymskiego, liście kafiru, czosnek, nasiona kopru włoskiego i jedną, małą, ostrą papryczkę. Przyprawy dodajemy wg uznania. Ja zwykle dodaję 1/3-1/2 łyżeczki. Jednak osoby nieprzyzwyczajone do korzystania z ostrych papryczek, mogą zacząć od 1/2 lub 1/3 papryczki.
  4. Po chwili dodajemy cebulę, dusimy, podlewamy wodą, solimy, dorzucamy 2-3 szczypty cynamon i kardamon w proszku.
  5. Później dodajemy passatę (wg uznania) i ugotowaną czarną fasolę.
  6. Chwilę wszystko gotujemy, podlewamy 2 kubkami zupy mocy lub rosołu i blendujemy.

Zupę krem z czarnej fasoli na wzmocnienie Nerek, możemy spożywać jako danie obiadowe lub na kolację. Oprócz wzmocnienia Nerek krem z czarnej fasoli pomoże odżywić również naszą mikrobiotę. Osoby o osłabionym układzie pokarmowym powinny stosować strączki z ostrożnie. Najlepiej zaczynać od małych ilości i obserwować reakcje organizmu. Wsparciem w trawieniu, będzie odpowiednio dobrana probiotykoterapia. Mimo ewentualnych trudności w trawieniu strączków zachęcam Was do korzystania z tej grupy pokarmowej. Przeczytajcie więcej o strączkach i optymalnym sposobie ich przygotowania.

Więcej informacji na temat wzmacniania Nerek zdobędziesz, oglądając bezpłatny webinar o rozgrzewaniu i odżywianiu zimą wg medycyny chińskiej.

Scroll to Top