ZUPA Z BIAŁEGO GRZYBA YIN ER (trzęsaka morszczynowatego)
JAK PRZYRZĄDZIĆ ZUPĘ Z BIAŁEGO GRZYBA YIN ER?
W poprzednim wpisie polecałem Wam biały grzyb Yin Er, czyli trzęsaka morszczynowatego. A dziś pragnę przedstawić Wam najpopularniejszy przepis na jego wykorzystanie – czyli zupę z białego grzyba.
Czas przygotowania: ok. 45 minut
Składniki:
Wybór dodatków jest opcjonalny, w zależności od tego co macie pod ręką oraz waszych preferencji smakowych.
- 1 opakowanie białego grzyba (Bai Mu Er),
- nasiona kopru włoskiego lub kardamonu,
- niewielka ilość cukru lub miodu, do smaku,
- dodatki: kilka owoców głożyny pospolitej (Da Zao), owoce lonagan (Long Yan Rou), owoce kolcowoju (Gou Qi Zi), cebulki lilii (Bai He) oraz nasiona lotosu orzechodajnego (Lian Zi) – opcjonalnie.
WYKONANIE ZUPY Z BIAŁEGO GRZYBA YIN ER
- Namaczamy białego grzyba (Bai Mu Er), najlepiej zostawić go na noc do naciągnięcia.
- Po namoczeniu odkrawamy trzon, jeśli jest i kroimy grzyba na małe kawałki.
- Łączymy z owocem głożyny pospolitej (Da Zao), owocami lonagan (Long Yan Rou), owocami kolcowoju (Gou Qi Zi). Opcjonalnie można dodać cebulki lilii (Bai He) oraz nasiona lotosu orzechodajnego (Lian Zi).
- Dodajemy niewiele cukru.
- Całość gotujemy. Wystarczy ok. 30 min, ale im dłużej, tym lepiej. Spotkałem się nawet z przepisem, aby gotować tę zupę kilka godzin lub całą noc na niewielkim ogniu. W podobny sposób jak gotujemy zupę mocy, jednak większość przepisów oscyluje wokół 20 – 60 min.
Ja pod ręką oprócz białego grzyba, miałem czerwone daktyle (Da Zao) i owoce longan. Ze względu na sporą ilość produktów silnie budujących Płyny polecam do takiej zupy dodać skórkę z dojrzałej mandarynki (Chen Pi). Dobrze sprawdzą się również nasiona kopru włoskiego czy kardamonu.
Mój grzyb miał trzon, który odciąłem po namaczaniu. Zamiast cukru, po ugotowaniu dodałem domowy miód.
W smaku zupa jest bardzo ciekawa, bardziej są wyczuwalne dodatki niż sam grzyb, który ma naprawdę delikatny smak i aromat. Taką zupę najczęściej zajada się jako deser. Idealnie sprawdzi się w gorące letnie dni czy jesienią, kiedy szczególnie potrzebujemy zadbać o Płyny naszego ciała.
DLA KOGO ZUPA Z BIAŁEGO GRZYBA YIN ER?
Zupę tę chętnie zajadają panie, gdyż składniki w niej zawarte szczególnie budują aspekt Yin (głównie Płyny i Krew), co przekłada się na dobrze odżywioną i nawodnioną skórę, włosy i paznokcie. Często tytułuje się ją jako zupę „przeciwstarzeniową” czy „na odporność”. Ja bym zatytułował ją również jako zupa „na bezsenność”, gdyż bezsenność bardzo często w tle ma wyczerpanie właśnie Płynów lub Krwi Serca. I co ciekawe, akurat spora część składników wykazuje również działanie w kierunku Serca, szczególnie uspokajające Shen (które szczególnie w letniej euforii może być nieco zbytnio rozproszone ;-)).
Wszystkie ww. zioła kulinarne dostaniecie w sklepach on-line z ziołami chińskimi np. w zaprzyjaźnionym sklepie www.delewinprime.sk. Kod rabatowy na wszystkie produkty: „taijitu10”.
Polecam oglądanie mojego kanału na YouTube, gdzie możesz znaleźć wiele bezpłatnych webinarów z medycyny chińskiej i aromaterapii.