Logo podstawowe Taijitu
Szukaj
Close this search box.
Półkole czerwone 2

ZUPA Z BIAŁEGO GRZYBA YIN ER (trzęsaka morszczynowatego)

JAK PRZYRZĄDZIĆ ZUPĘ Z BIAŁEGO GRZYBA YIN ER?

W poprzednim wpisie polecałem Wam biały grzyb Yin Er, czyli trzęsaka morszczynowatego. A dziś pragnę przedstawić Wam najpopularniejszy przepis na jego wykorzystanie – czyli zupę z białego grzyba.

Czas przygotowania: ok. 45 minut

Składniki: 

Wybór dodatków jest opcjonalny, w zależności od tego co macie pod ręką oraz waszych preferencji smakowych.

  • 1 opakowanie białego grzyba (Bai Mu Er),
  • nasiona kopru włoskiego lub kardamonu,
  • niewielka ilość cukru lub miodu, do smaku,
  • dodatki: kilka owoców głożyny pospolitej  (Da Zao), owoce lonagan (Long Yan Rou), owoce kolcowoju (Gou Qi Zi), cebulki lilii (Bai He) oraz nasiona lotosu orzechodajnego (Lian Zi) – opcjonalnie.

 

WYKONANIE ZUPY Z BIAŁEGO GRZYBA YIN ER

  1. Namaczamy białego grzyba (Bai Mu Er), najlepiej zostawić go na noc do naciągnięcia.
  2. Po namoczeniu odkrawamy trzon, jeśli jest i kroimy grzyba na małe kawałki.
  3. Łączymy z owocem głożyny pospolitej (Da Zao), owocami lonagan (Long Yan Rou), owocami kolcowoju (Gou Qi Zi). Opcjonalnie można dodać cebulki lilii (Bai He) oraz nasiona lotosu orzechodajnego (Lian Zi).
  4. Dodajemy niewiele cukru.
  5. Całość gotujemy. Wystarczy ok. 30 min, ale im dłużej, tym lepiej. Spotkałem się nawet z przepisem, aby gotować tę zupę kilka godzin lub całą noc na niewielkim ogniu. W podobny sposób jak gotujemy zupę mocy, jednak większość przepisów oscyluje wokół 20 – 60 min.

Ja pod ręką oprócz białego grzyba, miałem czerwone daktyle (Da Zao) i owoce longan. Ze względu na sporą ilość produktów silnie budujących Płyny polecam do takiej zupy dodać skórkę z dojrzałej mandarynki (Chen Pi). Dobrze sprawdzą się również nasiona kopru włoskiego czy kardamonu.

Mój grzyb miał trzon, który odciąłem po namaczaniu. Zamiast cukru, po ugotowaniu dodałem domowy miód.

W smaku zupa jest bardzo ciekawa, bardziej są wyczuwalne dodatki niż sam grzyb, który ma naprawdę delikatny smak i aromat. Taką zupę najczęściej zajada się jako deser. Idealnie sprawdzi się w gorące letnie dni czy jesienią, kiedy szczególnie potrzebujemy zadbać o Płyny naszego ciała.

 

DLA KOGO ZUPA Z BIAŁEGO GRZYBA YIN ER?

Zupę tę chętnie zajadają panie, gdyż składniki w niej zawarte szczególnie budują aspekt Yin (głównie Płyny i Krew), co przekłada się na dobrze odżywioną i nawodnioną skórę, włosy i paznokcie. Często tytułuje się ją jako zupę „przeciwstarzeniową” czy „na odporność”. Ja bym zatytułował ją również jako zupa „na bezsenność”, gdyż bezsenność bardzo często w tle ma wyczerpanie właśnie Płynów lub Krwi Serca. I co ciekawe, akurat spora część składników wykazuje również działanie w kierunku Serca, szczególnie uspokajające Shen (które szczególnie w letniej euforii może być nieco zbytnio rozproszone ;-)).

Wszystkie ww. zioła kulinarne dostaniecie w sklepach on-line z ziołami chińskimi np. w zaprzyjaźnionym sklepie www.delewinprime.sk. Kod rabatowy na wszystkie produkty: „taijitu10”.

Polecam oglądanie mojego kanału na YouTube, gdzie możesz znaleźć wiele bezpłatnych webinarów z medycyny chińskiej i aromaterapii.

tagi

Scroll to Top