ZUPA Z BIAŁYCH WARZYW Z GRZYBAMI MUN
SKŁADNIKI NA ZUPĘ Z BIAŁYCH WARZYW
Czas przygotowania: 60 minut
Ilość porcji: 2-4
Składniki:
- 2 marchewki,
- 1 pietruszka,
- 1 biała rzodkiew,
- 1 mały seler,
- 1 ząbek czosnku,
- kilka grzybów mun (uprzednio namoczone), lub Yin Er (biały grzyb – trzęsak morszczynowaty).
- masło klarowane lub oliwa,
- przyprawy: nasiona kopru włoskiego, kmin rzymski, kurkuma, lubczyk, majeranek,
- daktyle Da Zao (opcjonalnie).
WYKONANIE
- Na rozgrzanym tłuszczu (oliwie, maśle) krótko podgrzewamy pół łyżeczki kminu rzymskiego, ćwierć łyżeczki nasion kopru włoskiego oraz 1 ząbek czosnku.
- Po chwili dorzucamy pokrojone warzywa: marchewki, pietruszkę, białą rzodkiew, selera oraz pokrojone i namoczone grzyby mun.
- Dusimy tak parę minut.
- Solimy, doprawiamy ulubionymi przyprawami np. kurkuma, lubczyk, majeranek.
- Jeżeli mamy daktyle chińskie Da Zao, to możemy dorzucić parę sztuk.
- Po czym dolewamy odpowiednią ilość wody. Ilośc wody zależy od tego, jaką konsystencję zupy wolicie. Ja zwykle dodaję 1 litr, wtedy powstaje dość gęsta i sycąca zupa krem.
- Na koniec gotujemy wszystko do miękkości.
DLA KOGO ZUPA Z BIAŁYCH WARZYW Z GRZYBAMI MUN?
Jak pamiętamy, białe warzywa świetnie wzmacniają obieg czynnościowy Płuc. Płuca w medycynie chińskiej powiązane są z energią obronną Wei Qi. Z kolei Wei Qi w dużym stopniu przyrównujemy do odporności! Jako dodatek do zupy proponuję również chińskie daktyle Da Zao. Świetnie wzmacniają Krew, co szczególnie ważne jest dla pań oraz osób borykających się z anemią. Warto również dodać grzyby – element wspierający Nerki. Tutaj użyłem grzybów mun. Możecie dodać inne dowolne grzyby. A jeżeli chcecie mieć bardzo białą zupę, to polecam Yin Er – biały grzyb (trzęsak morszczynowaty). Przy okazji warto również zajrzeć do mojego artykułu: Odporność wg medycyny chińskiej.