Szukaj
Close this search box.

SKŁADNIKI NA ZUPĘ Z BIAŁYCH WARZYW

Czas przygotowania: 60 minut
Ilość porcji: 2-4

Składniki:

  • 2 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • 1 biała rzodkiew,
  • 1 mały seler,
  • 1 ząbek czosnku,
  • kilka grzybów mun (uprzednio namoczone), lub Yin Er (biały grzyb – trzęsak morszczynowaty).
  • masło klarowane lub oliwa,
  • przyprawy: nasiona kopru włoskiego, kmin rzymski, kurkuma, lubczyk, majeranek,
  • daktyle Da Zao (opcjonalnie).

WYKONANIE

  1. Na rozgrzanym tłuszczu (oliwie, maśle) krótko podgrzewamy pół łyżeczki kminu rzymskiego, ćwierć łyżeczki nasion kopru włoskiego oraz 1 ząbek czosnku.
  2. Po chwili dorzucamy pokrojone warzywa: marchewki, pietruszkę, białą rzodkiew, selera oraz pokrojone i namoczone grzyby mun.
  3. Dusimy tak parę minut.
  4. Solimy, doprawiamy ulubionymi przyprawami np. kurkuma, lubczyk, majeranek.
  5. Jeżeli mamy daktyle chińskie Da Zao, to możemy dorzucić parę sztuk.
  6. Po czym dolewamy odpowiednią ilość wody. Ilośc wody zależy od tego, jaką konsystencję zupy wolicie. Ja zwykle dodaję 1 litr, wtedy powstaje dość gęsta i sycąca zupa krem.
  7. Na koniec gotujemy wszystko do miękkości.

DLA KOGO ZUPA Z BIAŁYCH WARZYW Z GRZYBAMI MUN?

Jak pamiętamy, białe warzywa świetnie wzmacniają obieg czynnościowy Płuc. Płuca w medycynie chińskiej powiązane są z energią obronną Wei Qi. Z kolei Wei Qi w dużym stopniu przyrównujemy do odporności! Jako dodatek do zupy proponuję również chińskie daktyle Da Zao. Świetnie wzmacniają Krew, co szczególnie ważne jest dla pań oraz osób borykających się z anemią. Warto również dodać grzyby – element wspierający Nerki. Tutaj użyłem grzybów mun. Możecie dodać inne dowolne grzyby. A jeżeli chcecie mieć bardzo białą zupę, to polecam Yin Er – biały grzyb (trzęsak morszczynowaty). Przy okazji warto również zajrzeć do mojego artykułu: Odporność wg medycyny chińskiej.

Scroll to Top