Szukaj
Close this search box.

Zupa z botwiny na odżywianie krwi wiosną

Wiosna w pełni. Choć pogoda czasowo nie napawa do optymizmu, to stragany na targach jak najbardziej! Zgodnie z zasadami medycyny chińskiej, o tej porze roku, warto sięgnąć po to, co świeże i sezonowe, czyli np. botwinkę. Dlatego zupa z botwiny powinna często gościć na Twoim stole w okresie wiosennym.

Botwina swym odżywczym, neutralnym, słodkim smakiem znakomicie odżywia Krew i wspiera pracę całego układu pokarmowego. Młode buraczki wraz z liśćmi, są także nieocenione w procesie wiosennego oczyszczania organizmu.

Do takiej zupy koniecznie trzeba też dorzucić sporo świeżej zieleniny. Może to być natka pietruszki, koper, lubczyk, zielona cebulka, czy nawet świeża pokrzywa. Zupa ze młodej botwiny jest jednym z moich ulubionych wiosennych dań. Spróbuj jej i Ty! Smacznego!

SKŁADNIKI NA ZUPĘ Z BOTWINY

Czas przygotowania: ok. 40 minut
Ilość porcji: 2

Składniki:

  • 2-3 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • pół selera,
  • 0,5 kg ziemniaków,
  • 2-3 wiązki botwinki (razem z buraczkami),
  • świeży koper, pietruszka i lubczyk,
  • liście laurowe, ziele angielskie i świeży imbir
  • sok z cytryny,
  • chrzan,
  • olej kokosowy,
  • sól i pieprz do smaku.

WYKONANIE

  1. Na rozgrzanym oleju kokosowym podgrzewamy przyprawy: liście laurowe z zielem angielskim i świeżym imbirem.
  2. Kolejno dorzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki i warzywa okopowe.
  3. Całość przesmażamy i doprawiamy solą, pieprzem.
  4. Następnie dolewamy wody i całość gotujemy.
  5. Gdy warzywa będą już prawie gotowe, dodajemy botwinkę i lubczyk.
  6. Chwilę gotujemy i dorzucamy świeżą zieleninę.
  7. Na koniec doprawiamy chrzanem i sokiem z cytryny.

Uwaga: jeżeli Wasz żołądek jest osłabiony, zamiast przesmażania warzyw, można je również delikatnie dusić w małej ilości wody z mniejszą ilością tłuszczu. Zupa będzie wtedy bardziej lekkostrawna. W razie wątpliwości skontaktuj się z wykwalifikowanym terapeutą medycyny chińskiej.

Młoda botwina na zupę

Więcej informacji na temat zasad odżywiania znajdziesz w moim artykule „Odżywianie wiosną według medycyny chińskiej”. Na temat obróbki termicznej produktów możesz poczytać więcej w artykule „Obróbka termiczna według medycyny chińskiej”.

Scroll to Top