ZUPA Z OGÓRKÓW MAŁOSOLNYCH
ZUPA Z OGÓRKÓW MAŁOSOLNYCH
Poniżej przepis na zupę z ogórków małosolnych, idealną na letnie upały! Podczas upałów musimy szczególnie dbać o Płyny Ciała i odpowiednie nawodnienie. Taka letnia zupa będzie lekkostrawna i dobrze nawadniająca. Wypróbujcie!
SKŁADNIKI
Czas przygotowania: 60 minut
Ilość porcji: 2
Składniki:
- 4-5 sztuk ziemniaków,
- 3-4 marchewki,
- seler z nacią (cały korzeń i pół naci),
- 6-8 sztuk ogórków małosolnych,
- woda spod ogórków małosolnych,
- 2 łyżki masła klarowanego,
- 2-3 ząbki czosnku,
- 5-6 sztuk ziela angielskiego i liście laurowe,
- pół łyżeczki mielonego, czarnego pieprzu,
- natka pietruszki i koperek,
- świeży sok z cytryny (opcjonalnie).
WYKONANIE
- Umyte i obrane ziemniaki, marchewki i seler wraz z nacią kroimy w kostkę.
- Na rozgrzanym maśle (lub innym tłuszczu) podsmażamy posiekany czosnek wraz z zielem angielskim i liśćmi laurowymi.
- Kolejno dodajemy ww. warzywa i dusimy parę minut. Możemy podlać je wodą.
- Podduszone warzywa zalewamy wodą około 1 litrem wody i gotujemy.
- W międzyczasie, gdy warzywa się gotują, kroimy ogórki małosolne na talarki, siekamy pietruszkę i koperek.
- Gdy warzywa będą już niemal ugotowane, wtedy dodajemy ogórki wraz z wodą spod kiszenia.
- Dalej dodajemy koper i pietruszkę. Zostawiamy niewielką część zieleniny, aby posypać zupę na talerzu.
- Całość gotujemy jeszcze ok. 10 min. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, możemy dolać jeszcze odrobinę zwykłej wody lub wody spod ogórków.
- Próbujemy i doprawiamy solą i pieprzem. Jeżeli korzystamy z wody spod ogórków, wtedy raczej nie dosalamy zupy.
- Jak sama nazwa wskazuje, ogórki małosolne są mało kwaśne, dodatkowo można do zupy dodać świeży sok z cytryny.
O odżywianiu w upalne dni pisałem już w artykule: Odżywianie latem wg medycyny chińskiej. A więcej o termice i zastosowaniu fermentowanych produktów, możesz przeczytać w moim artykule: Fermentacja wg medycyny chińskiej.