Szukaj
Close this search box.

ZUPA Z OGÓRKÓW MAŁOSOLNYCH

Poniżej przepis na zupę z ogórków małosolnych, idealną na letnie upały! Podczas upałów musimy szczególnie dbać o Płyny Ciała i odpowiednie nawodnienie. Taka letnia zupa będzie lekkostrawna i dobrze nawadniająca. Wypróbujcie!

SKŁADNIKI

Czas przygotowania: 60 minut
Ilość porcji: 2

Składniki:

  • 4-5 sztuk ziemniaków,
  • 3-4 marchewki,
  • seler z nacią (cały korzeń i pół naci),
  • 6-8 sztuk ogórków małosolnych,
  • woda spod ogórków małosolnych,
  • 2 łyżki masła klarowanego,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • 5-6 sztuk ziela angielskiego i liście laurowe,
  • pół łyżeczki mielonego, czarnego pieprzu,
  • natka pietruszki i koperek,
  • świeży sok z cytryny (opcjonalnie).

WYKONANIE

  1. Umyte i obrane ziemniaki, marchewki i seler wraz z nacią kroimy w kostkę.
  2. Na rozgrzanym maśle (lub innym tłuszczu) podsmażamy posiekany czosnek wraz z zielem angielskim i liśćmi laurowymi.
  3. Kolejno dodajemy ww. warzywa i dusimy parę minut. Możemy podlać je wodą.
  4. Podduszone warzywa zalewamy wodą około 1 litrem wody i gotujemy.
  5. W międzyczasie, gdy warzywa się gotują, kroimy ogórki małosolne na talarki, siekamy pietruszkę i koperek.
  6. Gdy warzywa będą już niemal ugotowane, wtedy dodajemy ogórki wraz z wodą spod kiszenia.
  7. Dalej dodajemy koper i pietruszkę. Zostawiamy niewielką część zieleniny, aby posypać zupę na talerzu.
  8. Całość gotujemy jeszcze ok. 10 min. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, możemy dolać jeszcze odrobinę zwykłej wody lub wody spod ogórków.
  9. Próbujemy i doprawiamy solą i pieprzem. Jeżeli korzystamy z wody spod ogórków, wtedy raczej nie dosalamy zupy.
  10. Jak sama nazwa wskazuje, ogórki małosolne są mało kwaśne, dodatkowo można do zupy dodać świeży sok z cytryny.

O odżywianiu w upalne dni pisałem już w artykule: Odżywianie latem wg medycyny chińskiej. A więcej o termice i zastosowaniu fermentowanych produktów, możesz przeczytać w moim artykule:  Fermentacja wg medycyny chińskiej.

Scroll to Top