PRZEPIS NA RYŻ Z CUKINIĄ I BURACZKAMI
W tak upalne dni, jak dziś nie mamy za bardzo apetytu. Co nie oznacza, że nie powinniśmy w ogóle nie jeść, czy postawić na szybkie, zimne przekąski. Takie gotowe dania często z masą cukru w połączeniu z tłuszczami trans mają niekorzystny wpływ na szereg narządów, układów i funkcji metabolicznych.
Według medycyny chińskiej taka żywność nie wspiera produkcji cennych Płynów Ciała, a wręcz odwrotnie. Dlatego warto przyrządzić szybkie, ciepłe danie, które nas nawilży, a dodatek produktów o chłodnej termice wyprowadzą Gorąco z ciała.
SKŁADNIKI NA RYŻ Z CUKINIĄ I BURACZKAMI
Czas przygotowania: 45 minut
Ilość porcji: 1-2
Składniki:
- 1 cukinia,
- 1 pęczek młodych buraczków (najlepiej botwiny z liśćmi),
- 1 szklanka ryżu np. pełnoziarnisty basmati,
- 1 mała cebulka,
- masło klarowane,
- garść zieleniny np. nać selera, pietruszka,
- 1 łyżeczka glonów np. wakame (opcjonalnie),
- jajko w koszulce (opcjonalnie)
WYKONANIE RYŻU Z CUKINIĄ I BURACZKAMI
- Zagotowujemy ryż.
- W czasie gotowania ryżu dusimy na maśle 1 małą cebulkę.
- Po chwili dodajemy pokrojone buraki (najlepiej wraz z nacią).
- Po paru minutach dorzucamy pokrojoną cukinię.
- Solimy, doprawiamy ulubionymi przyprawami i na koniec wsypujemy dużo zieleniny. Polecam np. nać selera, która świetnie odświeża w tak upalne dni.
- W trakcie gotowania warto dorzucić 1-2 łyżeczki glonów, np. wakame.
- Podajemy z ugotowanym ryżem i świeżą zieleniną. Dla osób z większym apetytem polecam dodanie do całości jajka w koszulce lub sadzonego.
Jak odżywiać się latem przeczytacie w artykule: Odżywianie latem wg medycyny chińskiej. A jak zadbać o nawodnienie i odpowiednią produkcję Cennych Płynów w artykule: Jak zadbać o odpowiednie nawodnienie organizmu?
Zapraszam do polubienia i obserwowania mojego profilu na Instagramie!