Szukaj
Close this search box.

ZUPA Z LETNICH STRĄCZKÓW

Lato obfituje w niesamowitą ilość sezonowych produktów, do których możemy zaliczyć m.in. bób, zielony groszek czy fasolkę szparagową. I dziś przepis na zupę z letnich strączków. Taka zupa będzie świetnym wyborem na upalny dzień, kiedy nie chce się jeść, a jednak trzeba zadbać o Płyny Ciała!

SKŁADNIKI NA ZUPĘ Z LETNICH STRĄCZKÓW

Czas wykonania: 40 minut
Ilość porcji: 2

Składniki:

  • 0,5 kg bobu,
  • 2 garści fasoli szparagowej,
  • 100 g zielonego groszku,
  • 2 marchewki,
  • 3 ziemniaki,
  • opcjonalnie inne warzywa – u mnie do zużycia była kalarepa i liście rzodkiewki,
    masło,
  • sól, pieprz, nasiona kminu rzymskiego, nasiona kolendry (inne przyprawy wg uznania).

WYKONANIE

  1. Na rozgrzane masło wrzucamy po 1 łyżeczce nasion kminu i kolendry (polecam utrzeć wcześniej w moździerzu).
  2. Po chwili wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki, marchew, surowy bób (u mnie dodatkowo poszła kalarepa).
  3. Dalej, solimy i pieprzymy całość i potem dusimy na maśle 5 min.
  4. Po tym czasie dolewamy wodę (najlepiej wrzątek, aby przyspieszyć gotowanie).
  5. Gotujemy, aż warzywa będą niemal gotowe, a na chwilę przed tym dorzucamy groszek, i fasolkę (dorzuciłem wtedy dodatkowo pokrojone liście rzodkiewki).
  6. Na koniec dogotowujemy przez kolejne 3-5 min.
  7. Zupa jest gotowa do jedzenia.

Pamiętajcie, że latem gotujemy szybko, krótko, bez przykrycia, tylko do momentu, aż produkty będą ugotowane. Zupa z letnich strączków powinna zachować w sobie pewien element chrupkości. Warzywa nie powinny być rozgotowane.

Więcej informacji o strączkach znajdziecie w artykule: Strączki – zapomniana, cenna grupa pokarmowa. Więcej o gotowaniu latem możecie dowiedzieć się z mojego webinarium „Lato wg medycyny chińskiej”.

Scroll to Top