ZUPA Z LETNICH STRĄCZKÓW
ZUPA Z LETNICH STRĄCZKÓW
Lato obfituje w niesamowitą ilość sezonowych produktów, do których możemy zaliczyć m.in. bób, zielony groszek czy fasolkę szparagową. I dziś przepis na zupę z letnich strączków. Taka zupa będzie świetnym wyborem na upalny dzień, kiedy nie chce się jeść, a jednak trzeba zadbać o Płyny Ciała!
SKŁADNIKI NA ZUPĘ Z LETNICH STRĄCZKÓW
Czas wykonania: 40 minut
Ilość porcji: 2
Składniki:
- 0,5 kg bobu,
- 2 garści fasoli szparagowej,
- 100 g zielonego groszku,
- 2 marchewki,
- 3 ziemniaki,
- opcjonalnie inne warzywa – u mnie do zużycia była kalarepa i liście rzodkiewki,
masło, - sól, pieprz, nasiona kminu rzymskiego, nasiona kolendry (inne przyprawy wg uznania).
WYKONANIE
- Na rozgrzane masło wrzucamy po 1 łyżeczce nasion kminu i kolendry (polecam utrzeć wcześniej w moździerzu).
- Po chwili wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki, marchew, surowy bób (u mnie dodatkowo poszła kalarepa).
- Dalej, solimy i pieprzymy całość i potem dusimy na maśle 5 min.
- Po tym czasie dolewamy wodę (najlepiej wrzątek, aby przyspieszyć gotowanie).
- Gotujemy, aż warzywa będą niemal gotowe, a na chwilę przed tym dorzucamy groszek, i fasolkę (dorzuciłem wtedy dodatkowo pokrojone liście rzodkiewki).
- Na koniec dogotowujemy przez kolejne 3-5 min.
- Zupa jest gotowa do jedzenia.
Pamiętajcie, że latem gotujemy szybko, krótko, bez przykrycia, tylko do momentu, aż produkty będą ugotowane. Zupa z letnich strączków powinna zachować w sobie pewien element chrupkości. Warzywa nie powinny być rozgotowane.
Więcej informacji o strączkach znajdziecie w artykule: Strączki – zapomniana, cenna grupa pokarmowa. Więcej o gotowaniu latem możecie dowiedzieć się z mojego webinarium „Lato wg medycyny chińskiej”.